Køb bogen her. Følg mig på Twitter og LinkedIn. Kontakt og foredrag: pm@mm.dk.

fredag den 10. december 2010

COP16 Dag 11 - 3: Dagens vigtigste nyhed: Der forhandles

De delegerede i Moon Palace Hotel forhandler. Det er der måske ikke umiddelbart de store nyheder i - og så alligevel. Forhandlingerne er lige nu - fredag aften kl. 19.00 dansk tid, kl. 12.00 middag mexikansk tid - i den sidste, nervøse og højspændte fase. Men parterne diskuterer, taler, forhandler. Med andre ord: De forsøger at komme til enighed. I skarp kontrast til sidste år på dette tidspunkt, hvor en lille gruppe ledere sad i et lille, seperat lokale og prøvede at samle stumperne sammen til en sidste-øjebliks-deal, mens alle andre lande - ca. 160 lande, ca. 100 statsledere - sad i plenarsalen og ventede uden at vide hvad der foregik. Og i et Bella Center, der var på oprørets rand over den manglende styring af processen.
I Cancun forhandler man, ifølge alle medierne. I højeste gear. Den engelske premierminister David Cameroun, som ikke er i Cancun, har ringet til den japanske kollega Kan for at forsøge at rydde problemer af vejen. Rygterne vil vide, at Hilary Clinton arbejder i kulissen. Ministrene er engagerede i de opgaver, som det mexikanske formandskab har uddelegeret. Om en times tid forventes det, at der er tekster, der kan forelægges for plenarforsamlingen (hvilket man dog har varslet hele dagen).
Englands klimaminister Chris Huhne har netop meddelt at de værste knaster omkring Kyoto-spørgsmålet er høvlet af, og at kun ALBA-landene forhindrer en færdig tekst, som kan bæres ned i plenarsalen. Connie Hedegaard har dog understreget hvor svært det er. Men alle er enige om at "stemningen er god", som en indisk forhandlingsleder siger.
Vi holder vejret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar