mandag den 31. maj 2010
Here is "the real Danish text"
Until now, "the real Danish text", that the presidency planned to table wednesday in the second week of the COP, has only been published in the book, but due to requests from international media it is now available here (in english). This is not the Danish text that was leaked prior to the COP, but the actual text that Denmark had prepared for months, but was never able to table, because it had lost the trust of parties.
Here is Yvo de Boers letter
The controversiel letter, which Yvo de Boer wrote three days after COP15 finished, has until now only been published in the book, but due to requests from international media it is now available here (in english). Monday night, de Boer repeated the criticism to danish TV.
Yvo de Boer kommenterer brevet
FNs klimachef, Yvo de Boer, stillede mandag aften op til interview med TV2 News om det kontroversielle brev, som er offentliggjort i bogen. Han bekræfter, at FNs klimasekretariat oplevede et strategisk splittet formandskabet, at "den danske tekst" gjorde forhandlingerne vanskelige og at der var stor forvirring blandt parterne omkring den danske kurs.
Statsministeren i samråd
SFs klima- og energiordfører Anne Grete Holmsgaard kalder Lars Løkke Rasmussen i samråd pba bogen. Hun ønsker at statsministeren forholder sig til "Den danske teksts" betydning for udfaldet af COP15. Læs pressemeddelelse her.
Mere Guardian: Danske tekst afgørende
The Guardian fortsætter sin dækning, og skriver i sin anden artikel indgående om "den danske tekst". Læs artiklen her.
Ud i blogosfæren
Bloggere og websites rundt omkring i verden er begyndt at rundkaste historien fra Guardian. Jeg forsøger at følge med og linker løbende under "presse" i højremenuen.
Guardian: Statslederne lammede COP15
The Guardian bringer i dag en længere artikel om "Kampen om klimaet", hvor vinklen er Yvo de Boers brev og hans konstatering af at ankomsten af mere end hundrede statsledere lammede forhandlingerne. Bekymringen overfor at gøre COP'en til et topmøde var udtalt i Bonn i 2008-2009, og et godt eksempel på at UNFCCC ikke er det mest innovative foretagende. Jeg mener at det var fuldstændig korrekt set af Danmark at inddrage statslederne for at presse så godt et resultat igennem som overhovedet muligt. Det var ikke ideen, der var noget i vejen med, men gennemførelsen. Koordineringen med de formelle forhandlinger var desværre klodset, og det undrer mig fortsat, at det ikke var muligt at sikre denne koordinering.Læs The Guardians artikel her.
søndag den 30. maj 2010
Den nødvendige eftertanke
"...at en så blodig magtkamp fortsætter i så lang tid i forbindelse med så væsentlig en opgave, er et ledelsesmæssigt svigt af kritiske dimensioner...". Læs min klumme i Mandag Morgen, som opsummerer hvorfor jeg mener, at bogen er nødvendig her.'
torsdag den 27. maj 2010
Pia K: Vi skulle aldrig have indladt os på det
21Søndag åbnede her til aften med et længere indslag om bogen, baseret bl.a. på et interview med mig. Lykke Friis var i studiet og erkendte, at der var "debat" internt i regeringen... Ja, det er vist ikke en overdrivelse. Det mest overraskende var nok, at Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti, sagde, at det var "ikke det mest elegante topmøde, der kom ud af det. Hverken mødeledelsen eller noget som helst. Vi skulle aldrig have indladt os (på det)". Det er godt at se, at der er en vis erkendelse, også omkring regeringen, og at det ikke kun er den "obligatoriske" kritik fra oppositionen. DF kan åbenbart godt se, at det er tid til eftertanke, og ikke bagatellisering. Men den sidste konklusion er jeg dog ret uenig i. Vi skulle have indladt os på det - og gjort det bedre. Se DRs nyhedsartikel her:
onsdag den 19. maj 2010
"Kampen om klimaet": Følg med fra den 31. maj
I snart et år har rygterne svirret om interne magtkampe i regeringen og diplomatiske forviklinger op til COP15. Om to uger kan du for første gang læse hele historien om det danske formandskab: Om et hidtil uset grundigt forberedelsesarbejde - men også om hemmelige dokumenter og møder, diplomatiske brølere, lækager, bitre personstridigheder og intense fejder mellem Slotsholmens topfolk.
"Kampen om klimaet: Historien om et topmøde, der løb løbsk" går bag kulisserne og dokumenterer hele forløbet fra 2006, hvor regeringen beslutter sig for at tilkæmpe sig formandskabet, og frem til de 13 dage i Bella Center i december 2009, hvor Danmarks største udenrigspolitiske satsning nogensinde udvikler sig til et diplomatisk kaos af historiske dimensioner. Bogen er baseret på interviews med en lang række af de centrale embedsmænd og forhandlere samt daværende klimaminister Connie Hedegaard og statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Der er mange årsager til, at COP15 endte med "et ringere resultat end selv vores mest beskedne forventninger", som en talsmand for Barclays Capital udtrykte det. Konflikter mellem u- og i-lande og dybe kløfter mellem supermagterne Kina og USA var afgørende, men som formandskab kan Danmark ikke sige sig fri for et medansvar - ligesom vi formentlig havde været villige til at tage en vis del af æren for et succesfuldt resultat.
Følg med her på bloggen, hvor der er mulighed for at debattere bogen og blive opdateret på anmeldelser, nyheder osv.
Abonner på:
Opslag (Atom)